KotiUutisetSmart 10 –arvostelu

Smart 10 –arvostelu

Trivia-pelit ovat aina olleet hyvä valinta peli-iltoihin niin ystävien kuin perheen kesken. Smart 10 on uudenlainen trivia-peli, joka on tullut haastamaan Trivia Pursuit -pelin. Mikä on Smart 10 -pelin salaisuus ja miksi se on juuri nyt hittipeli?

Miten Smart 10 -peliä pelataan?

Smart 10 on perusperiaatteiltaan erittäin yksinkertainen lautapeli, jonka säännöt oppii perheen nuorimmainenkin nopeasti. Pelin tavoitteena on Saada kokoon yhteensä 30 joko pelaajana tai joukkueena. Mukana on 100 kysymyskorttia, joista jokaiseen on 10 vastausta.

Smart 10 -pelin kysymykset vaihtelevat, mikä tekeekin pelistä monipuolisen. Vastaukset kysymyksiin voivat olla oikein/väärin -vastauksia, numeroita, vuosilukuja/aikakausia, järjestyksiä ja avoimia. Tarvittava vastauksen tyyppi on ilmoitettu erikseen jokaisen kysymyskortin tapauksessa.

Pelin kulku

Pelikierroksen alussa ensimmäinen pelaaja tai joukkue lukee kysymyksensä ääneen pelikortista. Hän voi joko päättää vastata kortin kysymykseen tai jättää vastaamatta. Jos jättää vastaamatta, tippuu pois pelistä loppukierroksen ajaksi. Jos pelaaja päättää vastata, pelinappi siirretään vastauksen viereen. Mikäli vastaus osuu oikeaan, pelaaja voittaa pelinapin. Jos vastaus on väärä, pelaaja tippuu pelikierrokselta ja vastausvuoro siirtyy seuraaville.

Pelissä voi käydä myös niin, että vastausvuoro siirtyy takaisin aloittajalle. Tällöin heidän on pakko vastata oikein tai muuten he menettävät aikaisemmilla kierroksilla voitetut pelinapit. Näin pelataan niin kauan, kunnes kaikki pelaajat ovat vastanneet väärin tai jättäneet kysymyksen välistä. Ne, ketkä eivät vastanneet yhteenkään kysymykseen väärin, laskevat pelinappulansa yhteen ja lisäävät ne pisteisiinsä. Peli jatkuu niin kauan, kunnes joku onnistuu keräämään 30 pistettä kasaan ja voittaa koko pelin.

Miksi Smart 10 -pelistä on tullut hittipeli?

Smart 10 on uniikki trivia-peli siksi, että kysymyskorteissa on useita vastauksia. Näin jokainen pääsee arvaamaan vastauksia kysymyksiin. Kysymykset on jaettu eri kategorioihin, joten kukin pelaaja voi loistaa omalla osaamisalueellaan. Trivia-pelien ongelma on ollut usein siinä, että kysymykset ovat joko liian helppoja tai liian vaikeita. Tässä pelissä on kaikille tarpeeksi haastetta.

Smart 10 -pelissä pääsee kaiken lisäksi ottamaan riskejä! Kun pelaaja päättää vastata kysymykseen toisen kerran saman kierroksen aikana, on mahdollista, että hän menettää kaikki pisteensä. Toisaalta hän voi myös kasvattaa pistesaalistaan, joka luo pelaajalle etuaseman.

Tämä peli sopii loistavasti myös joukkuepeliksi, jolloin perheen nuorimmaisetkin pääsevät mukaan pelikierrokselle. On parasta pitäytyä noin 3 – 4 joukkueessa, jotta pelikierrokset eivät veny liian pitkiksi.  Harva peli kutkuttaa mieltä kuin Smart 10! Muihin jännittäviin lautapeleihin voi tutustua osoitteessa lautapelit.io.

Pelistrategiat Smart 10 -pelissä

Voi olla vaikea uskoa, että klassisessa trivia-pelissä pelistrategioista olisi hyötyä. Varsinkin ensimmäisenä vuorossa olevalla on etuasema valita kysymyksistä omaan osaamiseen sopiva. Hyvä strategia on esimerkiksi valita kierroksen alussa helppoja kysymyksiä, jolloin muut pelaajat eivät voi ottaa niitä. Tämä voi loppupeleissä tuoda lisää pisteitä.

Vaikka riskinotto-elementti onkin erittäin jännittävä ominaisuus Smart 10 -pelissä, kannattaa sen kanssa olla varovainen. Kun pelikierroksia pelataan useita, ehtii kyllä keräämään lisää pisteitä. Väärä vastaus ajaa pelaajan ojasta allikkoon ja vie häneltä koko pistepotin. Smart 10 suosii siis viisaita, mutta rohkeita pelaajia, ketkä eivät kaihda riskiä.

Ovatko trivia-pelit menettäneet loistonsa?

Smart 10 on selvästi hieman erilainen trivia-peli, jossa pääsee haastamaan itseään. Liian moni trivia-peleistä keskittyy pelkästään kysymyksiin vastaamiseen, mutta jännitys-elementit puuttuvat. Näyttää siis siltä, että trivia-peleillä on vielä toivoa lautapelien rintamalla. Pelin pitää vain erottua joukosta ja tarjota jännittäviä pelihetkiä koko perheelle.

Latest articles