Viime vuosina on termi “rajakauppa” yleistynyt runsaasti, vaikka rajakauppoja on ollut jo pitkään toiminnassa eri maissa. Syynä yleistymiselle on nettiostoksien lisääntyminen, joka on vain kasvanut eksponentiaalisesti viimeisinä muutamana vuotena.
Rajakauppa tarkoittaa juuri sitä, miltä se kuulostaakin. Rajakauppa on kauppa, joka sijaitsee joidenkin maiden rajalla. Suomalaisille tutuksi tulleita rajakauppoja ovat olleet pitkään esimerkiksi Tallinnassa, Virossa olevat kaupat. Niistä suomalaiset lauttamatkaajat ovat käyneet hakemassa täydennystä muun muassa alkoholivarastoihinsa. Tallinnan lautoilla suomalaiset ovat tuttu näky kärryjensä kanssa, jotka ovat lastattu täyteen olut- ja lonkerolaatikoita.
Suomalaiset rajakaupat Venäjän rajalla
Myös Suomessa on rajakauppoja. Niitä on rakennettu esimerkiksi Venäjän rajalle Itä-Suomeen, sillä venäläiset turistit käyvät mielellään Suomen puolella etsimässä tuotteita, joita ei Venäjällä ole niin hyvin saatavilla. Esimerkiksi Lappeenrannassa ovat toimineet kaupat kuten Rajamarket ja Laplandia Market. Eräs rajakaupoista, joka on erikoistunut tietylle alalle, on muun muassa Nuijamaalla sijaitseva kalakauppa Disa’s Fish.
Suomalaisten matkaaminen Tallinnaan halvemman alkoholin perässä on ollut jo pitkään eräänlainen ilmiö. Monille voi tulla yllätyksenä kuitenkin se, että Tallinna ei ole enää halvin paikka alkoholin ostoon. Virolaiset ja suomalaiset ovat löytäneet uuden suosikkimaan halvan alkoholin hankkimiseen. Se on Latvia, Viron rajanaapuri. Viron ja Latvian rajalla, Latvian puolella on useita rajakauppoja.
Latviasta autolla alkoholia
Superalko on alkoholikauppa, jonka asiakkaina on lähestulkoon vain virolaisia ja suomalaisia. Kaupassa on saatavilla isoja laatikoita alkoholia, joita suomalaiset käyvät omilla autoillaan hakemassa ja ostamassa. Ilmeisesti alkoholi on niin halpaa, että sitä kannattaa käydä hakemassa omalla autolla ja maksaa bensiini- tai diesel-kulut monen sadan kilometrin päähän. Riippuen tietenkin, mistä päin Suomea on lähtenyt liikkeelle.
Huhut kertovat, että latvialaiset käyvät hakemassa halvempaa alkoholia Liettuasta ja onpa juttuja kuultu myös Puolan rajakaupoista.
Autolla ajaminen niin pitkälle vain pelkän halvan hinnan perässä kuulostaa kuitenkin käsittämättömältä, eikä siinä usein juuri järkeä olekaan. Rajakaupat toimivat nykyään myös internetissä ja myyvät verkon kautta tarjontaansa. Toimitus on verrattain halpaa monissa rajakaupoissa ja mikä parasta, toimitus tapahtuu suoraan kotiovelle.
Saksan ja Tanskan rajalla netissä toimiva rajakauppa
Yksi tällaisista rajakaupoista on Netpris, joka sijaitsee Saksan ja Tanskan rajalla Flensburgissa. Netpris myy esimerkiksi karkkeja, ruoka-aineita, alkoholia, meikkejä, kosmetiikkaa ja hygieniatuotteita erittäin edulliseen hintaan. Kohderyhmänä ovat enimmäkseen Pohjoismaissa asuvat asiakkaat. Netprisin asiakaskuntaan kerrotaan kuuluvan jopa 24 miljoonaa tanskalaista, ruotsalaista, suomalaista ja norjalaista.
Netpris toimii siis myös verkkokauppana. Netin kautta lähtee tilauksia maailmalle kolmesta neljään kertaa viikossa. Nämä tilaukset tavoittavat noin 150 000 pohjoismaista asiakasta.
Tällaiset rajakaupat ovat todennäköisesti yleistymään päin, sillä tällaisina aikoina voi matkustaminen olla vaikeampaa. Siksi netin kautta tilaaminen rajakaupoista voi olla paitsi ainoa vaihtoehto, mutta se voi olla myös kustannuksiltaan edullisempaa.