KotiUutisetKryptovaluutat ovat rantautuneet Suomen kulutusmaailmaan

Kryptovaluutat ovat rantautuneet Suomen kulutusmaailmaan

Lähes jokainen on taatusti kuullut bitcoineista, joita treidataan netissä sijoittamisen tapaan. Bitcoinit ovat kuitenkin vain yksi kryptovaluutta yli 12 000 muun valuutan joukossa. Teknologian kehityksen myötä uusien kryptovaluuttojen luominen ja hallitseminen on helpompaa kuin koskaan. Tavallinen kansalainen saattaa kuitenkin ihmetellä, mitä varten kryptovaluutat keksittiin ja mihin niitä käytetään. Tähän pureudutaankin tarkemmin tässä artikkelissa.

Mikä ihmeen kryptovaluutta?

Jos kryptovaluutat eivät ole ennestään tuttuja, lukija saattaa hämmentyä, mikä ylipäätänsä on kyseessä. Tämän takia onkin hyvä tutustua kryptovaluuttojen toimintaperiaatteeseen. Yksinkertaisuudessaan kryptovaluutat ovat digitaalista rahaa, jota välitetään käyttäjältä toiselle hajautetussa verkossa. Suurin osa kryptovaluutoista toimii lohkoketjuteknologialla, joka on kuin digitaalinen tilikirja, johon tiedot tilisiirroista tallentuvat. Kun ostaa virtuaalivaluuttaa luotettavan kryptovälittäjän kautta, siirtyy virtuaalivaluutta sekä tilillesi että koodina lohkoketjun jatkeeksi. Kukaan ei kuitenkaan pysty lohkoketjusta tarkistamaan, kuka kryptovaluuttaa on ostanut ja järjestelmä toimii erillään pankeista ja valtion järjestelmästä.

Nykyään on olemassa erityyppisiä kryptovaluuttoja, joita myös käytetään eri tarkoituksiin ja osa kryptovaluutoista jopa yhdistelee eri ominaisuuksia. Kryptoista tunnetuimpia ovat maksuvälineeksi kehitetyt virtuaalivaluutat, kuten bitcoin, jotka nykyään ovat varsinkin sijoittajien keskuudessa suosittuja. Osa verkkopalveluista mahdollistaa niiden käytön myös maksutapana ja bitcoin löytyy jo esimerkiksi Paypalin valikoimasta.

Bitcoinin rinnalla tunnetuksi tullut Ethereum sekä sen pikkusisarus Cardano ovat myöskin hieman erilaisia kryptovaluuttoja. Niiden voisi sanoa olevan pikemminkin kryptoekosysteemejä, joiden pohjalle pystyy luomaan uusia virtuaalivaluuttoja, älysopimuksia ja hajautettuja sovelluksia.

Käytetty kryptovaluuttatyyppi on myös utility coin, jota käytetään tietyn hyödykkeen ostamiseen. Monesti utility coineja käytetään esimerkiksi uuden yrityksen tai projektin rahoittamiseen. Kyseessä ei siis ole mahdollinen sijoituskohde.

Security token on taas virtuaalivaluutta, jota käytetään rahoitusvälineenä. Niillä voi olla arvopapereille tyypillisiä piirteitä, kuten omistusoikeus sekä tuotto-odotus.

Lisäksi on olemassa virtuaalivaluuttoja, joiden arvo pysyy hieman tasaisempana. Niitä kutsutaan stable coineiksi. Kenties tunnetuin stable coin on tether, jonka arvo on suoraan riippuvainen Yhdysvaltain dollarin arvosta. Sijoittajat käyttävät näitä virtuaalivaluuttoja sijoitustensa säilyttämiseen, jolloin niiden arvo ei laske huomattavasti lyhyessä ajassa.

Kryptovaluutat sijoituskohteena

Vaikka kryptovaluutoilla on monia muitakin mahdollisia käyttötarkoituksia, virtuaalivaluutat kiinnostavat suomalaisia erityisesti sijoituskohteena. Tämä johtuu siitä, että kyseessä on korkeariskinen sijoituskohde, jonka arvo voi muuttua paljon lyhyessä ajassa. Sijoittajalle tämä voi tarkoittaa tilanteesta riippuen joko suurta tuottoa tai suuria menetyksiä.

Monia myös kiehtoo kryptovaluuttojen toimintamekanismia, joka eroaa huomattavasti perinteisistä valuutoista. Sijoittaminen on muutenkin alkanut kiinnostaa enemmän, ja osakkeisiin ja rahastoihin sijoittaminen alkaa pakostakin kyllästyttämään. Kun suuri osa sijoituksista on kiinni matalariskisissä sijoituskohteissa, kynnys sijoittaa kryptovaluuttoihin on myöskin matalampi.

Monien mahdollisuuksien lisäksi kryptovaluuttojen käyttöön liittyy riskejä

Mediassa kryptovaluutoista on maalailtu erilaisia kauhukuvia hieman syystäkin. Ensinnäkin tavallisen virtuaalivaluutan, kuten bitcoinin arvo voi muuttua paljon lyhyessäkin ajassa. Osa sijoittajista toki pitää riskistä ja osaa sijoittaa vastuullisesti, jolloin valuutan volatiliteetti ei heille ole ongelma.

Kaikkein vakavin ongelma, joka liittyy kryptovaluuttoihin, on niihin liittyvä rikollinen toiminta. Jokaisen kryptosijoittajan pitäisi olla varovainen sen suhteen, mistä kryptovaluuttaa hankkii, sillä huijauksia tapahtuu koko ajan. Tämän takia kannattaa luottaa vain tunnettuihin kryptovälittäjiin, joista suomalaisten keskuudessa tunnettuja ovat esimerkiksi eToro sekä Northcrypto. Muuten voi olla, että sijoitetut rahat päätyvät suoraan rikollisen taskuihin.

Kryptovaluuttojen tulevaisuus

Kryptovaluutat ovat tällä hetkellä erityisesti käytössä sijoituskohteena ja joissain tapauksissa myös maksutapana. Kyseessä on kiinnostava innovaatio, joka voi mullistaa pian kulutusmaailman. On kuitenkin tärkeää, että virtuaalivaluuttoihin liittyvää rikollista toimintaa pystyttäisiin tulevaisuudessa ehkäisemään paremmin.

Latest articles