KotiUutisetMiksi koripallo, jalkapallo ja muut pallopelit ovat suositumpia kuin koskaan?

Miksi koripallo, jalkapallo ja muut pallopelit ovat suositumpia kuin koskaan?

Ihmiset ovat aina olleet kiinnostuneita erilaisista peleistä. Olipa sitten kyseessä leikkimielinen kisailu kaverusten ja ystävien kesken tai vakavamielinen ja kilpailullinen urheilu, läpi vuosisatojen ja -tuhansien ihmiset ovat halunneet ottaa toisistaan mittaa eri pelien muodossa ja seurata parhaimpien kisaajien otteita. Viimeistään 2020-luvulle tultaessa pallopelit ovat lopullisesti nousseet ylivertaiseen suosioon muiden pelien yläpuolelle.

Pallopelien suosio näkyy kaikkialla. Niin perinteiset sanomalehdet ja televisioiden urheilulähetykset tuuttaavat tietoisuuteemme jatkuvasti raportteja ja tuloksia viimeisimpien otteluiden tuloksista ja tulevista urheiluspektaakkeleista. Lisäksi tunnetuimpien ja arvostetuimpien palloilijoiden otteita ja pelikenttien ulkopuolisia seikkailuja sekä toilailuja seurataan herkeämättä sosiaalisessa mediassa ja kahviloiden nurkkapöytien keskusteluissa. Mistä pallopelien suosio oikein johtuu?

”Lajin helppous viehättää”

Ensimmäisenä syynä koripallon, jalkapallon ja muiden pallopelien suosiolle voinee pitää niiden suhteellisen yksinkertaista olemusta ja helppoa lähestyttävyyttä. Pallopelejä voi pelata lähes kuka tahansa, sillä ne eivät vaadi kalliita varustekuormia, joiden hankkiminen on monille potentiaalisille harrastajille suuri taloudellinen panostus. Koripallon tai jalkapallon pariin voi hypätä heti, kunhan on hankkinut hyvät ja lajiin soveltuvat kengät, ja lähistöltä löytyy pelaamiseen sopiva kenttä sekä innokkaita pelikavereita.

Nykyaikana internet ja sosiaalinen media on helpottanut lajin aloittamista entisestään. Eri urheiluseuroihin on helppo saada yhteys verkkosivujen kautta, kun taas keskustelupalstoilta sekä sosiaalisen median ryhmistä voi etsiä pelikavereita riippumatta siitä, onko etsijä täysi vasta-alkaja vai kenttiä hallitseva pallopelien konkari.

Pallopelien sosiaalisuus

Joukkuetta varten tarvitaan aina useampi kuin yksi pelaaja. Pallopelit ovat siis perusluonteeltaan aina sosiaalisia. Monille harrastelijapelaajille joukkuekavereiden tapaaminen on vähintään yhtä tärkeä syy lähteä kentälle ja vetää urheiluvarusteet ylle kuin itse pallopeli. Pelitovereista voi ajan myötä kehittyä hyviä ystäviä. Lisäksi samassa joukkueessa toimiminen ja yhteisen tavoitteen jahtaaminen kehittää jo olemassa olevia ihmissuhdetaitoja, joista on paljon hyötyä myös elämän muilla osa-alueilla.

Sosiaalinen media ja urheilukenttien supertähdet

Sen lisäksi, että pallopelien lähetyksiä, tuloksia ja muuta tietoa peleistä löytyy perinteisestä mediasta yhä enemmän, myös sosiaalisella medialla on ollut osansa pallopelien suosion kasvussa. Erityisesti koripallon ja jalkapallon huippusarjoissa pelaavat supertähdet kuuluvat maailman tunnetuimpiin henkilöihin, ja heidät tuntevat myös ne, jotka eivät urheilusta juurikaan piittaa. Miljoonat ihmiset, erityisesti nuorempi väestö, seuraa urheilukenttien sankareita silmä kovana sosiaalisessa mediassa matkien ja imitoiden heidän elämäntapojaan sekä kuunnellessaan mitä heillä on sanottavana yhteiskunnallisista asioista.

Sosiaalinen media on tuonut aiemmin hieman etäisiksi jääneet urheilusankarit aivan eri tavalla lähelle faneja kuin ennen. Tässä on sekä hyvät että huonot puolet. Toisaalta on täysin aiheellista kysyä, eikö itse pallopelin kannalta olisi parempaa, että huomio keskittyisi pelikenttien tapahtumiin ja itse peliin. Toisaalta ihmisiä on läpi historian kiinnostanut seurata julkisuuden henkilöitä ja heidän kommelluksiaan. Olipa seurannan kohde sitten kuninkaalliset, artistit tai urheilijat, yksittäisten henkilöiden seuraaminen ja ihailu on enemmän kuin inhimillistä toimintaa. Lisäksi sosiaalinen media ja urheilijoiden miljoonayleisöt ovat mahdollistaneet esimerkiksi kannanotot yhteiskunnan epäkohdista. Nämä kannanotot saavat sosiaalisen median ansiosta täysin uuden yleisön.

Pallopelit ovat hyväksi keholle ja mielelle

Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä syynä pallopelien suosiolle on tietenkin se, että ne ovat erittäin hauska ja mukaansatempaava tapa harrastaa monipuolista ja terveellistä liikuntaa. Liikunta on hyväksi sekä henkiselle jaksamiselle, että terveellistä kaikille kehon osa-alueille.

Pallopelit ovat monipuolisia liikkumisen muotoja. Jokainen ottelu koostuu lukuisista erillisistä juoksu-, hyppy- ja heittosuorituksista. Yksinään nämä suoritukset olisivat melko yksitoikkoista ja tylsää puuhaa. Pallopelit kuitenkin onnistuvat paketoimaan monet eri liikkumisen muodot jännittävään kokonaisuuteen. Näin ne ovat kokonaisvaltaista liikuntaa, joka ei kuitenkaan tunnu liian yksitoikkoiselta puurtamiselta.

Latest articles