KotiUutisetOpas virtuaalivaluutoista kiinnostuneelle

Opas virtuaalivaluutoista kiinnostuneelle

Virtuaalivaluutat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana nousseet valokeilaan sekä sijoittajien että IT-kehittäjien keskuudesta. Tällä hetkellä suosituimpia virtuaalivaluuttoja, kuten bitcoinia ja ethereumia pystyy jo käyttämään maksutapana joissakin verkkokaupoissa. Mikäli olet kiinnostunut virtuaalivaluutoista, tässä on tietoa aiheeseen liittyen.

Mitä ovat virtuaalivaluutat?

Jokaisen olisi hyvä ymmärtää ihan yleissivistyksenkin vuoksi, mitä virtuaalivaluutat ovat. Yksinkertaisuudessaan virtuaalivaluutat ovat hajautetussa verkossa välitettäviä digitaalisia valuuttoja, joita ei pysty hallitsemaan yksikään hallitus tai pankki. Tämä ei kuitenkaan esimerkiksi tarkoita sitä, etteikö virtuaalivaluutoista pitäisi maksaa veroa.

Virtuaalivaluutat siis eroavat perinteisistä valuutoista, kuten eurosta ja dollarista, joiden arvo on suoraan riippuvainen valtioiden ja keskuspankkien toimista. Kryptovaluuttaa pystyy myymään ja ostamaan ainoastaan digitaalisesti lohkoketjujen välillä. Suurin osa virtuaalivaluutoista toimiikin klassisella lohkoketjuteknologialla. Lohkoketjuun tallentuu kaikki tieto virtuaalivaluuttojen tilinsiirroista ja kyseessä on järjestelmä, joka on avoin käytettäväksi kaikille. Lohkoketjua käyttävien varsinaista identiteettiä ei kuitenkaan pysty paljastamaan, mikä tekee teknologiasta hyvin turvallisen. Virtuaalivaluutat ovat vain yksi monista lohkoketjuteknologian käyttötarkoituksista.

Vaikka bitcoin (BTC) on kaikkein tunnetuin ja myös vanhin kryptovaluutta, on bitcoinin rinnalle noussut monia uusia kilpailijoita. Esimerkiksi ethereum, cardano, tether ja solana ovat tällä hetkellä erittäin suosittuja kryptovaluuttoja. Kaikki markkinoille tulevat virtuaalivaluutat eivät kuitenkaan ole aitoja, joten kannattaa olla varovainen sukeltaessaan kryptojen maailmaan.

Virtuaalivaluuttojen ostaminen ja myyminen

Virtuaalivaluuttoja vaihdetaan hajautetussa verkossa. Esimerkiksi Coinbase on ethereumin kryptoverkon pohjalta kehitetty palvelu, jonka kautta pystyy helposti vaihtamaan eri kryptovaluuttoja. Tällä hetkellä on olemassa useampia palveluntarjoajia, jotka mahdollistavat virtuaalivaluuttojen ostamisen ja myymisen. Suosituimpia kryptovaluuttoja pystyy treidaamaan oikeastaan kaikilla sijoitusalustoilla, mutta harvinaisempia saattaa joutua hakemaan pidempään. Marraskuussa 2021 koko kryptomarkkinoiden arvo oli jo 2 triljoonaa dollaria ja suosio näyttää olevan kasvussa edelleen.

Moni virtuaalivaluuttoihin investoinut pitää siitä, että jokaisella on täysi valta krypto-omistuksistaan. Kryptovaluuttaa säilytetään digitaalisissa lompakoissa, jotka niin ikään toimivat lohkoketjuteknologialla.

Virtuaalivaluutat ovat ennen kaikkea uudenlainen sijoituskohde

Tällä hetkellä virtuaalivaluutat nähdään enimmäkseen sijoituskohteena, joka jakaa mielipiteitä yhteiskunnassa. Sijoittamiseen liittyy sekä riskejä että mahdollisuuksia. Joka tapauksessa kryptovaluuttoihin sijoittaminen on yleistynyt, sillä yhä useampi on tutustunut aiheeseen. Monelle kokeneelle sijoittajalle kyseessä on hauska ja uudenlainen kokeilu.

Kryptosijoitusten menettämisen riski on suuri, joten on tärkeää tietää, miten sijoitetaan vastuullisesti. Tämän takia virtuaalivaluuttoja ei suositella sijoituskohteeksi ihan aloittelijoille. Aluksi on aina parempi idea tutustua matalariskisempiin sijoituskohteisiin, kuten rahastoihin ja indekseihin.

Virtuaalivaluutat ovat erittäin volatiileja

Virtuaalivaluutat ovat yksi kaikkein riskialttiimmista sijoituskohteista, mikä johtuu niiden suuresta volatiliteetista. Tämä tarkoittaa sitä, että virtuaalivaluutan arvo saattaa hyvin lyhyessä ajassa muuttua paljon kysynnän ja tarjonnan lain mukaan. Toki sijoitusriskiä voi pienentää hieman hajauttamalla sijoituksiaan muihin turvallisempiin sijoituskohteisiin ja hajauttamalla sijoituksiaan ajallisesti.

Miksi virtuaalivaluuttojen suosio on kasvanut?

Mikä näissä digitaalisissa valuutoissa siis kiehtoo? Koska virtuaalivaluutat ovat olleet ensisijaisesti sijoituskohde, niiden arvon nousu on saanut monet investoimaan kryptoihin. Bitcoin otettiin virallisesti käyttöön vuonna 2009, eikä silloin kukaan osannut aavistaa, että valuutan arvo nousisi yli 65 000 dollariin coinilta. Nyt kryptovaluuttoja on olemassa yli 10 000 erilaista ja niille on syntynyt täysin uudet markkinat.

Virtuaalivaluuttojen arvo ei ole kuitenkaan ainoa asia, joka on vetänyt huomiota puoleensa. Myös kryptovaluuttojen tuomat mahdollisuudet ja lohkoketjuteknologia kiinnostavat erityisesti yrityksiä. Uusi teknologia voi luoda uusia innovaatioita, joiden avulla voi mahdollisesti ratkaista tulevaisuuden ongelmia. Vaikka virtuaalivaluutat siis nähdään monesti hauskana sijoituslkohteena, voivat ne tarjota paljon muutakin tulevaisuuden maailmalle.

Latest articles