KotiUutisetParhaat korttipelit sekä yhdelle että useammalle pelaajalle

Parhaat korttipelit sekä yhdelle että useammalle pelaajalle

Pelaaminen on mukavaa ajanvietettä. Riippumatta siitä, onko kyseessä kortti-, lauta- vai videopeli, pelaamalla on helppo palautua työpäivän jälkeen ja rentoutua kotona ennen seuraavan päivän haasteita.

Vaikka yhä useampi suomalainen pelaa kortti- ja lautapelien sijaan videopelejä, joiden kehitys on ollut hurjaa viimeisten vuosikymmenten aikana. Pelaamisen digitalisoitumisen ja älypuhelinten sekä pelikonsolien yleistymisen varjossa perinteiset lautapelit ja klassiset korttipelit nauttivat kuitenkin suurta suosiota vielä monien ihmisten keskuudessa. Mitä korttipelejä 2020-luvulla kannattaa pelata joko yksin tai ystävien seurassa?

Pasianssi ja sen monet versiot

Korttipelien pelaaminen yksin on mukava ja rentouttava keino nauttia korteista. Vähemmän kilpailuhenkisille pelaajille yksin pelaaminen onkin täydellinen keino viettää aikaa, sillä pelinautinto ei kariudu kilpailuhenkisten pelikavereiden temppuihin.

Yksin pelattavien korttipelien kuningas on tietenkin pasianssi sekä monet eri variaatiot, joita pelistä on kehitetty. Pasianssi vaatii pelaajalta tarkkaavaisuutta sekä kykyä tunnistaa ja ratkaista ongelmia. Yksinkertainen mutta nerokas tavoite järjestää korttipakka tietyllä tavalla koukuttaa pelaajia vuodesta toiseen.

Pasianssin tunnetuin ja eniten pelattu muoto on Klondike-pasianssi. Pohjois-Amerikasta maailmalle etenkin tietokonepelin muodossa levinnyt pasianssin versio on yksi maailman pelatuimmista peleistä. Muita suosittuja ja tunnettuja variaatioita ovat esimerkiksi Spider-pasianssi ja vapaakenttäpasianssi.

Pokeri, baccarat ja muut seurapelit

Toiset taas haluavat lätkiä korttia ystävien ja tovereiden seurassa. Korttipelit ovatkin oiva keino ylläpitää ihmissuhteita ja hankkia uusia tuttavuuksia. Hyvässä seurassa ja hauskan pelin äärellä korttipeli-ilta vierähtää helposti pikkutunneille asti.

Pokeri ja sen johdannaiset

Kenties tunnetuin yksittäinen korttipeli on pokeri. Tarkemmin pokerilla tarkoitetaan korttipelien joukkoa, joissa tarkoituksena on parhaan tai arvokkaimman korttiyhdistelmän eli käden saaminen. Tunnetuimpia ja suositumpia pokeripelejä ovat muun muassa Texas hold’em ja käsipokeri. Suomessa on perinteisesti pelattu avopokeripeliä nimeltä sökö. Kyseessä on kiinnostava kansallinen kuriositeetti, sillä sököä ei juurikaan pelata muualla maailmassa, ja sitä onkin joskus nimitetty Suomen kansallispokeriksi.

Pokeripeleihin kuuluu olennaisesti panoksilla pelaaminen. Olennaista pokerissa onkin parhaan käden löytämisen lisäksi bluffaaminen, panostaminen ja muut älylliset kommervenkit ja haasteet.

Baccarat – Historian kirjoista populaarikulttuuriin

Baccarat lienee tuttu erityisesti historian ystäville. Kyseessä on joidenkin lähteiden mukaan jopa keskiajalta peräisin oleva peli, jota on pelattu sen nykyisessä muodossa 1800-luvulta lähtien.

Baccaratistakin on olemassa useita eri variaatioita. Yleisesti baccaratissa kuitenkin tarkoituksena on lyödä vetoa voittaako pelaaja vai talo. Pelaajat jakavat kortit, mutta tämän jälkeen pelinhoitaja laskee kortit ja selvittää voittavan tahon. Kyseessä on siis hyvin yksinkertainen peli.

Populaarikulttuurin saralla baccarat tuli tunnetuksi James Bondin pelaamana. Kulttuuri-ikonin pelaamana peli saavutti tietenkin suosiota ja julkisuutta myös sellaisten ihmisten keskuudessa, joita perinteiset korttipelit eivät muuten kiinnostaneet.

Korttipelit verkossa

Pelaamisen siirryttyä yleisesti verkkoon ja digilaitteille, myös korttipelien pelaaminen on muuttunut radikaalisti. Vaikka verkossa korttipelien perusidea on sama kuin fyysisillä korteilla ja tavallisen pöydän äärellä pelattaessa, ne eivät monien mielestä kuitenkaan aja samaa asiaa. Netissä pelaaminen on myös hauska tapa viettää aikaa ja haastaa itseään eri pelien parissa, mutta niistä uupuu sama sosiaalinen ulottuvuus, joka on perinteisemmin menetelmin pelattujen pelien ytimessä.

Korttipelien siirtymistä kokonaan digitaalisiksi ei kuitenkaan kannata odottaa. Jokainen korttipelejä pelannut varmasti muistaa monet paikat, joissa pelimuistoja on kertynyt. Olipa sitten kyse yläasteen välitunnilla salaa pelatuista pokeripeleistä tai armeijan harmaissa harrastetusta kortinlätkimisestä, pelaaminen on aina ollut enemmän kuin vain pelaamista. Yhtä tärkeää kuin pelit, säännöt ja voittajan etsiminen, on aina ollut hauskanpito ja rentoutuminen joko yksin tai ystävien seurassa.

Latest articles